Soil Freezing

Soil Freezing

Soil freezing

Consolidarea terenului prin tehnologia Soil Freezing

Inghetarea pentru terenurile scufundate in apa este o tehnica cunoscuta de mai multe decenii in domeniul ingineriei geotehnice.

Soil freezing-ul (inghtearea terenului) poate fi realizat prin metoda directa (cu azot lichid) sau indirect (cu solutie salina).

Folosind metoda directa, azotul (care la presiunea atmosferica este in stare lichida si la o temperatura de aprox. -196°C) circula prin tevi metalice inchise, provocand un soc termic in zonele din imediata apropiere. Folosind azot lichid este posibila inghetarea apei din pori pe o zona cilindrica cu diametrul de  1 m, in jurul tevii, in decurs de 3-4 zile.

Azotul lichid este obtinut din aer prin procese de distilare si este transportat si depozitat pe santier in rezervoare speciale cu refrigerare. Odata folosit, azotul este dispersat in aer din nou sub forma de gaz.

Soil freezing
Soil freezing

In asa numita metoda indirecta, solutia salina (o solutie de clorura de calciu in apa) este racita folosind un chiller electric la temperaturi de -35°C -40°C si este circulat prin tuburi metalice pozitionate in teren (conducte de inghetare) in bucla inchisa. In acest caz va dura aproximativ 3-4 saptamani pentru inghetarea apei din pori prezenta intr-un cilindru de teren de 1 metru diametru in jurul tevii. De asemenea, in acest caz, sistemul de tevi prin care circula solutia salina trebuie sa fie inchis si etans, pentru a evita orice scurgeri in sol.