Coloane din material granular

Coloane din material granular –  sisteme GEOPIER®

Coloane de balast

Procedura de lucru

Sistemele de consolidare si imbunatatire a terenului GEOPIER® reprezinta tehnologii alternative de fundare la solutiile traditionale de excavare si inlocuire a terenului de fundatie sau umpluturi structurale ce dureaza mult timp pentru a-si atinge eficienta. Aceste sisteme sunt rezultatul unei cercetari si dezvoltari continue pentru a oferi solutii eficiente de fundare si control al tasarilor pentru terenuri coezive, moi si compresibile.

Sistemele GEOPIER® asigura o crestere semnificativa a capacitatii portante a terenului sau limiteaza tasarile provenite din incarcarile structurii constructiei. Acestea sunt realizate prin inlocuirea si/sau dislocuirea terenului in straturi successive compactate de agregate (piatra sparta) folosind tehnologii brevetate speciale pentru a aplica o forta verticala de compactare, cu frecventa inalta si amplitudine scazuta de impact, obtinand astfel unghiuri de frecare interna mari (>50º) si module de forfecare mai mari decat cele obtinute prin tehnologii clasice de realizare a coloanelelor de balast prin tehnici de vibrare.

Actiunea de compactare verticala mareste frecarea laterala si imbunatateste capacitatea si rezistenta la forfecare a terenului din jur, rezultand o supra-consolidare a terenului in jurul fiecarei coloane Geopier, care, impreuna cu rigiditatea ridicata fiecarui element, asigura un control eficient al tasarilor.

Pentru terenuri moi si colapsabile, unde frecarea laterala a coloanei de balast compactata nu este suficienta,  s-au dezvoltat solutii de incluziuni rigide ce prezinta module de forfecare foarte mari pentru controlul tasarilor folosind amestecuri de agregate si betoane.

In toate cazurile, coloanele de balast GEOPIER® fac posibila reducerea timpului de executie, fiind solutii rapide si sigure, realizate cu un control al calitatii ridicat. Rigiditatea coloanelelor si valorile estimate ale tasarilor sunt evidentiate prin rezultatele obtinute la testele de incarcare statica efectuate in situ. Succesul sistemului este certificat prin mii de proiecte realizate in intreaga lume de mai bine de 30 de ani.

Rammed aggregate pier (RAPs)

SISTEMUL GEOPIER GP3®

Sistemul original GEOPIER® a fost dezvoltat in 1989 ca o solutie de fundatie eficienta si economica de preluare a tasarilor pentru constructii realizate pe terenuri sensibile.

SISTEMUL GEOPIER X1®

Sistemul GEOPIER X1® creeaza elemente de tip Rammed Aggregate Pier® (RAP) utilizand un procedeu de compactare verticala ce reprezinta o combinatie atat a metodei de inlocuire cat si a celei de dislocuire.

SISTEMUL GEOPIER IMPACT®

Sistemul GEOPIER X1® creeaza elemente de tip Rammed Aggregate Pier® (RAP) utilizand un procedeu de compactare verticala ce reprezinta o combinatie atat a metodei de inlocuire cat si a celei de dislocuire.