Sisteme de Presustinere Umbrella

Sisteme de Presustinere Umbrella

Metoda arcului de sustinere umbrella

Sustinerea galeriei tunelului prin intermediul forajelor forepoling

Metoda consta in introducerea unor tuburi de otel in interiorul forajelor sub-orizontale executate desupra frontului de excavare a tuneului. Se obtine astfel o structura de sprijin in forma de arc de cerc ce preia incarcarile masivului inainte de inceperea excavatiilor tunelului.

Acest sistem se recomanda in terenuri eterogene ce contin bolovanisuri blocuri mari de roca (resturi din avalanse).

SISTEME DE PRESUSTINERE – metoda arcului de sustinere umbrella

Instalarea acestor tuburi se realizeaza cu ajutorul unor utilaje speciale care sunt foarte stabile si dotate cu un brat lung. Utilajul este pozitionat in centrul arcului si numai bratul se deplaseaza in toate pozitiile de perforare, fara a misca masina in sine. Forajul se poate realiza direct cu ajutorul tevii de otel sau prin glisarea acesteia in interiorul unei tevi exterioare de protectie sau cu ajutorul unui ciocan de foraj amplsat in interiorul tubului.

Lungimile maxime de foraj pot ajunge pana la 30 metri, dar valoarea optima este intre 14 si18 metri, caz in care se pot folosi tuburi dintr-o singura bucata, fara imbinari.

Distanta intre tuburi depinde de factori calculati static si de geologia terenului si este cuprinsa, in general, intre 30 si 60 cm. Diametrul uzual pentru tuburi este cuprins intre 100 si 180 mm.

Tuburile sunt prevazute de obicei cu supape si sunt injectate cu suspensie de ciment prin introducerea unui packer mecanic simplu sau dublu. Eventualele deviatii sunt puternic dependente de natura terenului in care se executa forajele forepoling.

SISTEME DE PRESUSTINERE – metoda arcului de sustinere umbrella
SISTEME DE PRESUSTINERE – metoda arcului de sustinere umbrella