Pereti Mulati
Concept si caracteristici
Peretii Mulati sunt elemente verticale de beton armat si se executa in tonsoane de pana la 7 metri lungime. Acesti pereti verticali ingropati se pot executa cu grosimi cuprinse intre 0.40 si 1.50 metri si adancimi de pana la 70 metri, oferind o solutie de sprijinire pentru excavatii adanci si dificile in zone urbane sau in cazurile in care apa subterana creaza probleme.
Procedura de executie
Pentru executia peretilor mulati sunt folosite cupe mecanice grele pe cablu cu greutati intre 5 si 23 de tone si deschideri cuprinse intre 2.60 si 4.20 metri. Executia unui panou de perete mulat cu cupa mecanica pe cablu se realizeaza pana la adancimea dorita cu ajutorul unei suspensii bentonitice. Acest fluid de foraj cu desitate variabila (si al carui principala componeneta este betonita) permit ca excavatiile sa fie finalizate cu precizie si sa nu declanseze surpari ale terenului din jur. Bentonita se introduce in excavatie cu ajutorul pompelor din rezervoare amplasate in imediata apropiere.
Odata realizata excavatia unui panou de perete mulat, se introduce carcasa de armatura prevazuta in planurile proiectului, ulterior urmand a se introduce betonul, utilizand la turnare palnie si tuburi de betonare, prin metoda Contractor. Betonarea se defasoara utilizand echipamentul de foraj sau alte echipamente auxiliare, iar lucrarile la urmatorul element pot incepe dupa terminarea panoului curent. Aceste etape se repeta succesiv pe tot perimetrul, pana la finalizarea peretelui mulat.
Domenii de utilizare
Peretii Mulati sunt elemente ce pot fi folosite in diverse proiecte (structuri portante, pereti mulati structurali sau temporari ca ziduri de sprijin, etc) si reprezinta o solutie pentru diferite probleme ce pot sa apara la executia diferitelor tipuri de structuri subterane precum subsoluri, parcari subterane, magistrale de metrou, etc., pana la realizarea de impermeabilizari in baraje si diguri.
Trench Cutter
Terratest este unul din liderii mondiali in executia de pereti mulati cu ajutorul tehnologiei Trench Cutter. Trench Cutter este un sistem de foraj cu circulatie inversa, compus dintr-un cadru masiv de otel si doua roti dintate prinse la capatul inferior. Rotile se invart in directii opuse in jurul axelor orizontale, spargand terenul sub cutitele rotilor, amestecul de bentonita si bucati de teren dislocate fiind pompat din tronsonul de prerete mulat intr-o instalatie complexa de denisipare.
Sistemul Trench Cutter – Utilizare
- Excavare in terenuri cu roci dure
- Pereti mulati cu latimi si adancimi mari
- Excavare cu precizie ridicata